dilluns, 18 de desembre del 2017

Nadal



(Continua el grup de catequesi)


 “Nascut de Maria, verge”.

Nen 
Senyoreta: si a la mare de Jesús li podem dir mare de Déu, al pare de Jesús li podem dir pare de Déu?
Catequista      
Uiiii! Ui! Ui! Ui! Aquesta pregunta és molt important! Però, explicar la resposta és molt perillós!
Nens       
Per què és perillós?
Catequista      
Ara ho veureu.
Resulta que els Evangelis diuen molt clar que Maria és la mare de Jesús. En canvi, no diuen mai directament que St. Josep sigui el seu pare. Això no vol dir que Jesús no tingués pare, o que no fos St. Josep! Jesús va néixer com cada un de nosaltres, i és fill de Josep, que era el marit de Maria.
Per què, doncs, els Evangelis no ho diuen?
Ja us vaig explicar que tots som fills de la Humanitat, i que Maria representa la força generadora de la Humanitat anterior a Jesús.
Però, ¿què és allò que fa créixer realment la Humanitat?
Nen 
Ser bones persones.
Catequista      
Molt bé! I som bones persones quan ens dediquem a servir els altres (no pas perquè siguem inferiors a ells sinó perquè els estimem). Vivint així, fem néixer més Humanitat. Però, a vegades, destruïm Humanitat, o fem que la Humanitat vagi enrere i es torni salvatge. ¿Quan passa, això?
Nen 
Quan ens barallem.
Catequista      
Molt ben dit: quan ens barallem; i sobretot quan fem guerres, o quan volem ser forts i poderosos per dominar els altres.
Si mirem la llarga Història de la Humanitat, ¿qui són principalment els qui han fet les guerres o que esclavitzen els altres: els homes o les dones?
Nen 
Els homes, perquè som més valents!
Nena      
Els homes, perquè sou més brutos!
Nen 
I vosaltres, què? Sou unes bledes. Sembleu de fireta... “Ai, no em toquis”...!
Nena      
Vosaltres sou uns salvatges. Senyoreta: l’altre dia, el meu germà jugava a trencar la cua de les sargantanes que trobava pel jardí. Les buscava, per fer-los mal! És un bèstia!
Catequista      
Prou; prou...!
Veieu per què us deia allò de “perillós”?... En aquest punt, l’experiència d’homes i dones és ben diferent.
Ara ja podeu entendre per què els Evangelis parlen només de Maria com a mare de Jesús. Jesús representa la nova Humanitat formada per totes les persones que, per amor, viuen servint els altres. Aquestes persones venen representades sobretot per una dona, perquè, en la vida de cada dia, som sobretot les dones les que més demostrem el nostre amor servint als altres.
Nen 
St. Josep no era bona persona?
Catequista      
I tant que ho era! Hi ha molts homes que són bones persones! Però també hi havia, en temps de Jesús i ara, molta gent (homes i dones) que pensava que, amb guerres i creant imperis poderosos, es pot fer avançar la Humanitat. És i ha estat un gravíssim error!!! Per això els Evangelis volen deixar ben clar que les guerres i el domini sobre els altres no fan avançar la Humanitat sinó que la fan recular.
Nen 
També hi ha dones que porten armes i fan guerra...
Catequista      
És veritat. I actualment algunes ho fan “per ser com els homes”. És veritat que homes i dones hem ser iguals en drets. Però en aquest punt seria millor que la igualtat no vingués perquè les dones fóssim com els homes sinó perquè els homes fossin com les dones.
Nena      
La meva mare, quan parla de la mare de Jesús, en diu la verge Maria. Què vol dir “verge”?
Catequista      
En els evangelis, vol dir exactament això que us acabo d’explicar. Vol dir que només el servei per amor fa néixer més Humanitat. Jesús, com a persona totalment bona, va néixer només gràcies a les persones (dones o homes) que serveixen els altres per amor. En canvi, el poder, el domini,... només destorben. En els evangelis, el poder i el domini sobre els altres venen representats sobretot per homes cruels, com Herodes, que volien matar Jesús. És a dir: els qui volen matar la nova Humanitat.
Nen 
Així, exactament, què vol dir “verge”?
Catequista      
En la vida normal vol dir que una dona no té marit, o un home no té dona. Els Evangelis fan servir aquest llenguatge per indicar que només fem néixer i créixer la Humanitat quan estimem els altres i els servim amb amor, excloent tota forma de poder o de domini sobre d’ells.
Nen 
Si els meus pares no m’ho fessin fer per força, no faria moltes coses bones que faig...
Catequista      
Segurament que els teus pares t’ho fan fer no pas perquè vulguin dominar-te sinó com un servei que encara necessites. Mentre som petits, les normes que ens donen els pares són només per fer-nos créixer fins a ser lliures i capaços de decidir per nosaltres mateixos.
Nen 
Els governants i els que manen no fan ben fet?
Catequista      
Depèn. Quan manen per manar, fan mal fet. Quan manen per fer un servei necessari i que se’ls ha demanat, fan ben fet. ¿Podríem utilitzar el cotxe si no hi haguessin les normes de circulació? Hi ha serveis que són necessaris, i per això elegim les persones que volem que facin aquelles normes que són necessàries per conviure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada